Kom naar de kerk – daar word je blij van!


Open monumentendag, zaterdag 14 september


‘Plekken van plezier’. Dat is het thema van Open monumentendag dit jaar. Een thema dat de kerk op het lijf geschreven is. Want kerken zijn – naast voetbalstations – een van de weinige plaatsen waar mensen nog samen zingen.


Er wordt in kerken op allerlei manieren gezongen – van Gregoriaans tot gospel, en ook op een manier die die al bestond voor onze jaartelling: het zingen van de psalmen. Nu zijn de psalmen op het eerste gehoor niet altijd meteen liederen waar het plezier van af spat: In psalmen klagen mensen hun nood, roepen ze om hulp, en geven ze uiting aan alles wat hun leven bedreigt. Maar als ze hun hart hebben gelucht is er vaak een omslag te horen, en getuigen de psalmen van intense blijdschap om God die er is, die zich het lot aantrekt van ieder mens en die het bestaan een wending ten goede kan geven die je niet voor mogelijk hield. Het gaat daarom in de psalmen niet om oppervlakkige vrolijkheid, maar om echte vreugde die verbonden is met alles wat een mens kan meemaken.


In onze parochie zijn we in het afgelopen jaar bezig geweest met de psalmen. We hebben ze gelezen, er over gesproken en ze gehoord op verschillende manieren. Uiteindelijk hebben we het allemaal zelf gewaagd een eigen psalm te schrijven. Moderne psalmen die getuigen van onze worsteling én ons vertrouwen. Ze zijn te lezen in de kerk tijdens Monumentendag.Wie wil het zelf wel eens proberen, om een eigen psalm te schrijven? Het kan in onze kerk, op de psalmenplaats. Een kleine handleiding helpt op weg.


Gewoon alleen de kerk inlopen om rond te kijken mag natuurlijk ook. We zijn op 14 september open van 10 – 17 uur, en hebben voor de liefhebber koffie, thee, limonade en lekker. Om het extra plezierig te maken!

 

PS: Tevens zijn we nog steeds op zoek naar een koor dat het leuk zou vinden om tijdens Open Monumentendag (zaterdag 14 september) te komen zingen in onze kerk! Het thema van Monumentendag is ‘Plekken van plezier’ en hoe kan plezier beter tot uitdrukking komen dan door zang? We beschikken over een kerkzaal met een heerlijke akoestiek voor zang en stellen de ruimte die dag graag kosteloos beschikbaar. Interesse? We zijn graag bereid tot overleg.

 

Mailen kan naar: erna@okkn.nl

Oud-katholieke parochie H. Laurentius, Alkmaar